Skip to content

Unieke en opgezouten inzichten uit Nijmegen

2012 January 13

Graag boom ik nog even door over de open data uit Nijmegen. Het viel mij op dat een aantal bomen (26) redelijk uniek zijn: ze komen maar 1x keer in Nijmegen voor. Die strooiroutes zijn zeker niet voor niets vrijgegeven.  De combinatie bracht me op de volgende vraag: krijgen die unieke bomen eigenlijk wel voldoende zout, als we eens een echte winter hebben?

Het proces gaat dan zo: maak een selectie van de bomen (alleen de unieke); selecteer alle strooiroutes en creëer een buffer om deze routes (ik heb een flinke buffer gekozen, dit is heftig zout). Overlap nu de buffer met de (unieke) bomen. Het resultaat: een kaart met de strooiroutes, de bomen in de strooiroutes (oranje)  en de bomen die daarbuiten vallen (groen).

Doorbordurend over al die vijf duizend bomen: hoeveel van die bomen staan er in welke wijken en ook hoeveel worden er nu hier van zout voorzien? Dat heb als volgt aangepakt: selecteer alle bomen en overlap ze met de buffer van de strooiroutes. Overlap dat resultaat weer met de wijken en het inzicht kan als volgt in een kaart worden weergeven:

Toelichting: aantal bomen zijn per wijk (de grootte van de circel) en welk deel daarvan wordt opgezouten (het witte stuk). In sommige wijken wordt wel erg veel gezouten…. maar niet al te veel conclusies uittrekken. Er zitten in de data en de aannames ruimte; het gaat nu vooral om het idee.

Volgende week sluit ik dit stukje terug naar de praktijk af, of er moeten nog een paar suggesties langskomen….

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS