Skip to content

social media: ik kan het allemaal niet meer bijbenen!

2011 January 10
by Jw

Ik hoorde het vorige week een aantal keer, toen ‘het nieuwe werken’ en sociale media aan bod kwam. Moet ik nu ook nog yammer gaan bijhouden?  Overvallen door wat er allemaal op je af komt? Mogelijk stellen de volgende opmerkingen je wat gerust.

Doelmatigheid
Het helpt altijd om een vooraf bepaald doel aan te houden, ook bij het gebruik van social media. Voorbeeld: ik blijf graag op de hoogte van ‘solometen’ (ik neem maar wat) en volg daarom een blog, een twitteraar en de tweetcategory #solometen. Af en toe neem ik even de tijd om te kijken over ik ook een ander onderwerp op die gebied zou moeten volgen (voorbeeld: nextgentachy).  Meestal blijf ik toch bij solometen, dat past het beste bij mijn werk en interesse. (een fictief voorbeeld…)

Alles bijhouden?
Je hoeft niet ‘alles’ bij te houden. ‘Vroeger’ wist je ook dat ergens op een (informatie)plein over een onderwerp werd gesproken, maar kende je de inhoud niet. Geen probleem om ook nu een groot deel langs je heen te laten gaan. Maar getroost: gegevens zijn nu gemakkelijker terug te vinden. Over de tools: test ze even uit en bepaal wat het beste bij je past.

Voorbeeld: twitter vier weken geprobeerd, ik vind het maar niets. Het past niet bij mij (weer een fictief voorbeeld).

Niveau
Nu er meer te kiezen valt tussen de verschillende communicatieniveaus (van een gesprek onder vier ogen tot een tweet naar de hele wereld), moeten we een bewustere keuze maken van het niveau en de rol die we willen spelen. Een interne twitter netwerk a la yammer is een goede speeltuin waar je relatief weinig fout kan doen. Een tweet sturen, over wat eigenlijk in de beslotenheid van een vergadering of gesprek gezegd had moeten worden, is geen goed idee. De inhoud van een interne blog verschilt van die van een externe blog. Denk vooraf na of het gekozen communicatie niveau past bij je boodschap (dat was altijd altijd al zo).

Voorbeeld:. De tweet “mijn manager begrijpt echt niets van sociale media” kan ongewenste gevolgen hebben (niet bij Esri natuurlijk…)

Rol
Ook tijdens een presentatie op een conferentie spelen we allemaal een andere rol: de presentator vertelt, het publiek houdt de mond even dicht, geeft wel/niet de indruk te luisteren. Deze rollen bestaan ook in de digitale wereld. Het is geen enkel probleem om alleen mee te lezen in bepaalde groepen, en je hoeft ook niet overal op te reageren. De simpele tool daarvoor: “like” (net als een knipoog in de werkelijke wereld).

Voorbeeld: kies vooraf welke rol je wilt spelen, bv in LinkedIn groep. Wil je actief mee discussiëren of lees je gewoon (af en toe) mee? (voor de senioren generaties: stuur je een ingezonden brief of lees je af en toe de krant).

Always on?*
Je kan de hele dag social media volgen (onder het motto: maak je gek met tweetdeck), maar dat is niet echt handig. Toen de (mobiele) telefoon de intrede deed, ging je toch ook niet 100% van je tijd bellen? (of toch wel). Wees ook hier selectief in tijdstip en onderwerp.

Voorbeeld: Ik check mijn sociale media kanalen op te terugweg in de trein. Of de laatste 10 minuten op kantoor. Tweetdeck zet ik aan als ik wat opruim.  En af en toe zoek ik in pure toevalligheid naar nieuwe, relevante bronnen.

Filter
De data lawine om ons heen is zelden een echte informatie lawine. Het antwoord: filter. Met een filter kan je een informatiebel creëren, die voor jouw werk en interesse wel zinvol is. Dat gaat verder dan de tools (blogs, forums, tweets) en onderwerpen (blogsearches, twittersearches). Je kan ook bepaalde personen volgen, die voor jouw je bron worden.

Voorbeeld: ik volg een collega (@mawa17)die steeds over mobiel & GIS tweet. Ik ga er vanuit dat hij dat goed doet. Eigenlijk is hij zo mijn filter naar dit onderwerp.

Het staat iedereen vrij om sociale media op een eigen manier in te zetten. Dit is meer een overzicht wat voor mij werkt. En wellicht helpt het je op weg in de social media jungle!

*volgens mij had ik ooit van HP sokken gekregen met de tekst. Dat bleek toch niet zo’n goed idee.

[geschreven op weg naar huis; het kwam redelijk gemakkelijk uit de pen]

2 Responses leave one →
 1. January 16, 2011

  MapMyConnect gets these errors before hanging:

  Failure:
  [RPC Fault faultString=”HTTP request error” faultCode=”Server.Error.Request” faultDetail=”Error: [IOErrorEvent type=”ioError” bubbles=false cancelable=false eventPhase=2 text=”Error #2032″]. URL: http://tasks.arcgisonline.com/ArcGIS/rest/services/Locators/ESRI_Places_World/GeocodeServer/findAddressCandidates?PlaceName=Houston&f=json&outFields=Loc%5Fname“]

  similar error on: PlaceName=Calgary
  (pressing OK seems to let it continue)

  then:
  Failure:
  LinkedInMap.ApplicationSkin2._ApplicationSkin_Group1.contentGroup.info

  then cycles an awfully long time on the 2nd last entry # 611/612

  • Jw permalink*
   January 16, 2011

   sorry to hear (read) that. just tested the app for me (in IE), still works fine. As I keep getting messages about this app, I will write a small blog entry about it. It’s purpose was to prove a point regarding Open Innovation and Social media. we are not improving the app or doing maintenance on the code.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS