Skip to content

Innovatie is te belangrijk om voor jezelf te houden

2013 October 6
Esri GIS Conferentie 2013

Het verhaal uit mijn koffer ging over (open) innovatie en ArcGIS

Eigenlijk de essentie van mijn presentatie, al meer dan een week geleden tijdens de 20e Esri GIS Conferentie: doordat organisaties opener worden en technologie steeds meer mogelijkheden biedt, staan we zelf allemaal ‘aan de rand van de organisatie’: we kunnen netwerken met allerlei creatievelingen, overal ter wereld. En we kunnen onze innovaties dankzij internet ook met iedereen delen.*

 

Mijn ideaalbeeld: iedereen maakt zijn/haar innovatie intentie meteen duidelijk aan de buitenwereld. Zo van “dit is waar ik zelf ik een bijdrage aan wil en kan leveren”. Dat was ook wat ik met mijn verhaal over Rome en Hadrianus duidelijk wilde maken: ik heb de dataset zelf ontsloten, vanuit een tool (Excel) waarin ik al thuis ben. Ook de webservices van deze ‘oude kaart’ heb ik zelf met drie klikken in de lucht gebracht. En nu kan ik deze kaart delen met de buitenwereld en bekijken op het web, op mijn iPad en mijn telefoon. En dat kun nu iedere ArcGIS Desktop gebruiker ook, omdat Esri aan hen een ArcGIS Online abonnement ter beschikking heeft gesteld.

 

Wat ik niet heb verteld… 

 

Music over duurzaamheid onder aandacht (in 3D)

Music over duurzaamheid onder aandacht (in 3D)

Het is bij Esri een goede gewoonte geworden om voor een presentatie, aan elkaar te presenteren. Dat doen we niet alleen tijdens de sprekersdag, maar ook ter voorbereiding van andere presentaties door het jaar heen. Daar bleek als snel dat mijn verhaal al ‘teveel van het goede’ was en ik heb zeker een derde moeten wegsnijden. Dat waren niet alleen mooie foto’s van plaatsen die ter inspiratie dienden, maar ook foto’s van Rome (het Pantheon, door Hadrianus herbouwd) en vragen aan het publiek (wie weet er nog wat een Aerogramme is?).

Ook de gesprekken over ‘hoe organisaties innoveren’ kon ik maar summier weergeven. Zelfs de demo van Urban Observatory sneuvelde ten faveure van een demo van het MUSIC project van Rotterdam. Het gesprek met Strategis en 2CoolMonkeys is helemaal afgevallen, ook al zijn ze wel weer in in de presentatie van Mark naar voren gekomen.

Echt leuk om een keer zelf op het podium te (mogen) staan met een inhoudelijke boodschap, over onderwerpen ‘waar ik wel iets mee heb’. De beschikbare tijd was natuurlijk veel te kort om over alles te kunnen vertellen. Wordt vervolgd!

 

Student meetup

 

Esri GIS Conferentie 2013

Student meetup, Anna vertelt.

Wat ondergesneeuwd maar daardoor niet minder belangrijk: op de 1e dag van de conferentie hadden we ook weer een student meetup georganiseerd. Dit keer een ‘voor studenten, door studenten’ aangelegenheid: Anna hield een verhaal over haar stage bij Esri (nu is ze terug voor een Master in Wageningen), Joris vertelde over zijn scriptie en het scholarship, dat hem naar San Diego bracht. Aansluitend vertelden Laura (!) en William de ervaringen over het Esri traineeship, waaraan zij nog deelnemen. Gewoon een informele bijeenkomst, met een broodje erbij.

Met wat vragen uit het publiek en vooral wat interessante vragen achteraf hebben de studenten weer een weg gezocht naar de Esri GIS Conferentie. Mij lijkt dat we vast zullen houden aan dit onderdeel van de conferentie. Al is het maar omdat we ooit allemaal zelf student waren (en in een wereld van life-long-learning zijn we allemaal eeuwige student).

 

Volgend jaar de 21e Esri GIS Conferentie! Klinkt toch alsof GIS volwassen wordt…

 

ArcGIS als platform voor innovatie from Jan Willem van Eck

*Vrij naar Gary Hamel, What Matters Now. Recent gelezen, altijd een boeiende auteur.

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS