Skip to content

Het nieuwe vakantiewerken, met 3D en open data

2014 July 20
In mijn eerste Web Scene waren de bomen wat aan het zweven…

In mijn eerste Web Scene waren de bomen wat aan het zweven…

Het zal niemand in de geowereld (en daarbuiten) zijn ontgaan: er is een golf van data op ons afgekomen, die steeds meer van het type “open” en “3D” zijn. Ook al weten we nog niet helemaal wat de impact zal zijn, meer begrip, betere communicatie en betere antwoorden op geografische vragen liggen in het verschiet.

Esri begeeft zich al een aantal jaar op het 3D vlak met o.a. als gevolg dat virtuele landschappen in films (zoals Cars 2 en Total Recall) en computergames nu door Esri technologie worden gegenereerd. De stap naar Hollywood is voor de gemiddelde gebruiker van GIS-technologie niet zo snel weggelegd. Maar een digitale maquette of 3D-model als overzicht van de eigen omgeving is wel een mooie eerste stap. CityEngine genereert een 3D-model uit de bestaande topografie door regels (procedures) toe te passen op een 2D-model. De op deze manier opgebouwde omgeving kan daarnaast gemakkelijk via ArcGIS Online met de buitenwereld worden gedeeld.

3D voordelen op een rij

Meer begrip
Het gebruik van een 3D representatie van de wereld om ons heen zorgt voor een betere interpretatie van de omgeving: 3D communiceert gewoon beter. Gebruikers van de kaart kunnen zichzelf beter plaatsen, in een 2D kaart is oriëntatie een stuk lastiger. In 3D kan je de verticale dimensie tonen, die niet mogelijk is in 2D (…). De symbolen zijn een stuk intuïtiever, waardoor je de kaart minder hoeft uit te leggen via een legenda.

3D-analyse
Met 3D kijk je anders naar de werkelijkheid en zo is er ook een ander manier van analyse mogelijk. Hoewel de voorbeelden nog wat sporadisch zijn, is er veel te halen in 3D-analyse, waar 2D-analyse niet aan kan toppen. Een paar voorbeelden: was/wordt visualisatie in 3D, de beste locatie voor zonnecollectoren, validatie van bestemmingsplannen. Maar ook tijdvisualisaties (hier van de beroemde kaart van Minard) zien er in 3D heel anders uit.

 

Gemakkelijk ontwerpen, en delen

De flexibiliteit van het ontwerp (huizen in detail of grof weergeven is een druk op de knop) spreken mij zelf erg aan. Overigens blijft in 3D de kunst van het weglaten gewoon van toepassing: gebouwen met al te veel details werken verstorend voor de lezer van de 3D-kaart.

Zelfstandig leren 

CityEngine leren kan men  natuurlijk tegenwoordig zelfstandig (en dat hoeft niet te stoppen in je vakantie…). Voor CityEngine kan men online aan de slag met de Virtual Campus (Getting Started zonder kosten) of met de webcurses Modelling a City Using Esri CityEngine. Bij het Resource Center staat al het cursus materiaal en de video tuturials zijn ook online te vinden. De MOOC is nog niet formeel aangekondigd, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

Naast al dit vrij beschikbare materiaal, organiseren we een workshop City Engine bij Esri Nederland in Rotterdam, op maandag 25 en dinsdag 26 augustus. Tijdens deze workshop gaan we aan de hand van een aantal voorbeelden ‘aan het handje’ door de grotere stappen van CityEngine heen. Je leert zo niet alleen van een docent, maar ook van je lotgenoten die zich ook in het onderwerp willen bekwamen.

Als klap op de vuurpijl eindigt de workshop met een preview van wat we op 3D gebied tijdens de Esri GIS Conferentie gaan demonstreren. En worden de deelnemers uitgenodigd voor een uitstapje in de inmiddels beruchte Oculus Rift. Dat alles is lastig door de online variant van leren te evenaren.

Wie doet er mee met 3D?

Voor het gebruik van 3D is inmiddels genoeg open data te vinden (Top10NL, AHN2). Voor de duidelijkheid: 3D heeft ook een groot nadeel: als je een tijdje met 3D werkt, is het lastig om weer terug te gaan naar een 2D beeld van de werkelijkheid*. Maar eigenlijk is 3D helemaal niet zo’n onderwerp om over te schrijven, je moet het gewoon zien:

Wil je ook naar huis met de kennis om zo’n digitale maquette van je eigen stad te maken? Kom dan ook naar de workshop! Ik heb me inmiddels ingeschreven :) Heb je geen toegang tot ArcGIS of CityEngine? Deelnemers van de workshop krijgen de beschikking over een tijdelijke licentie, zodat je achteraf nog even door kan werken aan je eigen digitale stad.

Eerste echte Web Scene – Weerwater Almere (klik door!)

 

*in de ArcGIS Pro app zitten 2D/3D keurig naast elkaar. Verplicht teruggaan naar 2D is er dan niet meer bij.

[zo teruglezend is het wel een enorme promotie blogpost geworden; met als enig excuus dat het wel erg lastig is om niet enthousiast te zijn over de mogelijkheden van 3D en open data!]

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS