Skip to content

geonieuws voor (m)app developers: GeoIQ, GeoLoqi, …

2012 October 21

Een week geleden werd bekend gemaakt dat GeoLoqi onderdeel is geworden van Esri. “A beautiful match” noemde Amber Case, mede-oprichter van GeoLoqi, deze stap in een interview met Forbes. Aandacht vanuit de media kwam nu eens vanuit een heel andere hoek, zoals Forbes, Inc., Gigacom, Techcrunch, CIO.com, en van eigen bodem: The Next Web. Eerder dit jaar “overkwam” GeoIQ hetzelfde, ook zij werden onderdeel van Esri. Wat is er aan de hand?

Realtime geotiggers van GeoLoqi

GeoLoqi is een platform voor mobiele ontwikkelaars (beter: ontwikkelaars van mobiele toepassingen…!). Met behulp van de ontwikkelomgeving kunnen apps “geotriggers” activeren (als de telefoon in de buurt komt van een bepaalde locatie) of realtime bijhouden waar telefoons zijn.
Een aantal apps heeft Geoloqi zelf al opgezet, maar het is vooral om de ondersteuning van andere ontwikkelaars en apps te doen.

Location Analytics met GeoIQ

GeoIQ houdt zich vooral bezig met de analyse van zeer grote datasets, in realtime. De geografische component van Big data (..) gebruiken zij om die bergen data inzichtelijk te maken. GeoIQ is o.a. relevant voor de media, marketing afdelingen en –buro’s en overheden (zoals de Wereldbank).

Gebruikers van GeoIQ vinden elkaar in de GeoCommons, een bonte verzameling van geografische data en kaarten. Uiteraard beschikt GeoIQ / GeoCommons over een Open API voor ontwikkelaars.

Regionale R&D Centers

Esri zal de technologie van GeoIQ en GeoLoqi integreren in het ArcGIS (Online) systeem. Hoe snel dat gaat is lastig te zeggen, maar ik vond de heren van GeoIQ van het type “snelle gasten”. Bestaande gebruikers en ontwikkelaars van Esri technologie zullen zeker een verrijking van dat ArcGIS systeem merken. En nieuwe gebruikers en ontwikkelaars kunnen natuurlijk nu al gewoon (verder) aan de slag. 

Beide voormalige start-ups zijn nu een regionaal Esri R&D centrum geworden. Dat is niet een nieuw fenomeen, in Europa zit zo’n centrum al in Edinburgh, Parijs en Zürich (en een beetje in Münster).

Goed nieuws voor (m)app developers?

Mijn ghostwriter raadde me dit als titel van de blogpost af, maar ik kon het niet laten als kopje hier. Of het goed nieuws is of niet, is natuurlijk niet aan Esri. In ieder geval willen we ontwikkelaars van geo-apps steeds meer functionaliteit (en data) aanbieden. En we denken dat we met deze tools een eind de goede kant opgaan.

Tijdens de aanstaande Esri Dev Summit (vrijdag 9 november in Rotterdam) zullen de sprekers zeker op die mogelijkheden terugkomen – graag tot dan! – Overigens, onderstaand een filmpje van Amber van Geoloqi tijdens een TED bijeenkomst. Geografie klonk er al aardig in haar verhaal door.

 

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS