Skip to content

Het meten van de wereld

2010 November 20
by Jw

[openbook booknumber=”ISBN:3498035282″ templatenumber=”1″]Of beter: Die Vermessung der Welt. Een mooi boek over de levens van Gauss en von Humboldt. Van harte aanbevolen aan hen die nog een warm gevoel krijgen bij de landmeetkunde van vroeger.

Gauss was wel een hele slimme jongen, werd ‘koning der wiskundigen’ genoemd. Hij promoveerde al rond zijn 20e al, zonder mondelinge verdediging. Dat werd niet nodig geacht, voor een summa cum laude. Het trianguleren zat in zijn bloed. Hele bossen zijn voor zijn zichtlijnen neergehaald.

Von Humboldt’s verhaal is ook indrukwekkend. Hoe hij als eerste in Zuid Amerika ‘nieuwe soorten heeft ontdekt’ en wat dat voor een indruk maakte op de oude wereld. Met Darwin had von Humboldt niet veel op, volgens het boek. Het vond het idee dat wij van de apen afstammen een belediging van de mensheid.

Het boek werkt redelijk meeslepend. Ik heb de Duitse versie gelezen (wie wel hem lezen?). Er is ook een Engelse versie. Ik lees het boek zeker een keer, om het ter herkauwen..dit waren nog eens praktische wetenschappers!

Comments are closed.