Skip to content

Waar ligt dan die open geodata waarde?

2013 January 20

opendatawaardeOok een vraag die opkwam tijdens de Open Geodata workshop. Bestaat die open data waarde wel, en waar ligt die dan?

Bestaat die waarde?

Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar de economische zin en onzin van open data. Zo’n resultaat van ‘levert tussen de 40 en 80 miljard op in Europa’ klinkt toch wat als een rapportcijfer van ‘tussen de vijf en een acht’: wat wazig. Maar er zijn steeds meer onderzoeken (en resultaten) te vinden, bv op deze LinkedGov wiki en natuurlijk bij het EPSI platform zelf.

 

Ik bekijk die waarde graag vanuit het ABC raamwerk. Naar mijn mening is de waarde afhankelijk van je gekozen positie als aanbieder, bouwer of consument van open data. En afhankelijk van je “economische zoomniveau” moet de aanbieder investeren, want elke verandering kan als investering worden opgevat. De consument van (ruwe) open data kan er zijn voordeel meedoen, en de (prijs voor de) waarde gaat naar de bouwer: die kan mogelijk voor het eindresultaat ‘compensatie vragen’. Dat de “waardering” voor open data in z’n geheel nog wel lastig blijft zal niemand verbazen (zie It’s complicated).

 

Zo ja, waar ligt die dan?

Het lijkt er misschien op dat alleen de organisatoren van de hackathons en de auteurs van open data rapporten wat verdienen aan open data (niets mis mee). Maar het echt aparte aan open data: de waarde ligt vooral buiten de eigen organisatie. Het is redelijk onvoorspelbaar hoe anderen omgaan met de open data en welke mogelijke wensen zij voor de toekomst hebben. En het kan zo maar zijn dat je daarover niets kan ‘terugrekenen’ naar je eigen organisatie(doelen). Echter, ‘meer gebruik’ heeft ook zo zijn waarde (zeker als we over het publiek domein spreken) al is de impact niet altijd direct te meten.

 

Grotere kaart weergeven
 

Open data en Esri?

Esri en het ArcGIS platform ondersteunen het beschikbaar stellen van geodata als open data. Daarnaast ‘consumeren’ we open data in de inhoud van de basiskaarten van ArcGIS Online. We hopen op die manier ArcGIS Online waardevoller voor gebruikers te maken. Scherpe opmerking van een deelnemer: daarmee wordt die data dus geslotener (en past deze niet meer in de OKFN definitie; correct). Staat tegenover dat we de kaarten ook weer voor iedereen ter beschikking stellen via de Maps for Personal Use optie (onderaan de pagina, voor niet-commercieel gebruik).

 

En we organiseren natuurlijk de Open Geodata Workshop, editie 13/14 februari. Nieuw deze keer: we hebben nu twee, ipv van een, volle dagen voor open data gereserveerd. Plus: de deelnemers krijgen –vooraf- toegang tot het Esri Nederland Opleidingen portaal. In deze leeromgeving zijn alle documenten en presentaties verzameld en kan men al contact hebben met de docenten en mede-studenten. Daarnaast zullen we het opleidingsmateriaal weer openlijk delen, dat past toch wel bij zo’n thema. De echte waarde (…) zit in de kennisoverdracht en de discussie met docenten en medecursisten (mede-workshoppers klinkt weer zo).

Open Geodata Workshop from Jan Willem van Eck
2 Responses leave one →
  1. January 25, 2013

    Voor niet commercieel gebruik? Waarom?

    https://twitter.com/pietercolpaert/status/294549314422857728

    Talloze studies (zie blog) hebben uitgewezen dat dit al in eerste instantie geen open data is, en in tweede instantie de waarde voor uw eigen cocreatie beleid totaal de grond in boort.

  2. Jw permalink*
    January 25, 2013

    Pieter, ik begrijp je opmerking niet. Kan je je vragen wat toelichten? svp ook “en in de tweede instantie”.

    Ik ben wel benieuwd naar die “talloze studies”. In de workshop gaat we in op de studies die op pag 34 van de slideshow zijn vermeld.

    Dat Duitse rapport ken ik wel, maar ik heb een paar kanttekeningen. Ik meen dat juist de CC-BY-SA licentievorm voor een cocreatie beleid de (eigen) waarde de grond “inboort”. Kopjes 4 en 5 vind ik ook niet zo sterk in het rapport (ik heb de Duitse versie gelezen). Iedereen die stelt dat een officiele publieke hogeschool/universiteit, voor standaard onderwijs, misbruikt maakt van een CC-NC licentie wil ik graag eens spreken. Ik vind het juist een uitstekende licentie vorm voor organisaties om materiaal aan het regulier onderwijs ter beschikking te stellen.

    Mijn zienswijze op CC is gericht op waardecreatie (en capture). De NC licentievorm heeft daarvoor zijn waarde, het sluit anderen uit tot commercieel gebruikt over te gaan.

    SA heeft ook wel iets aparts in zich. Ik doe kennis op door het lezen van boeken en artikelen. Ik schrijf een paper en dwing iedereen die dit gebruikt het ook aan iedereen ter beschikking te stelllen. Maar als ik nu alleen een quote gebruik? Moet ik dan mijn hele artikel ook met SA ter beschikking stellen? Dan sla ik het wel over.

    – ben geen super wikipedia fan/gebruiker overigens.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS