Skip to content

Verrijk GIS met social media en open data! 1/

2011 August 31
by Jw

Money, it's a crime

De ontwikkelingen van social media en open data volgen elkaar snel op. Beiden hebben een relatie met locatie: local social media en open geodata. In deze sessie wordt een overzicht van beide ontwikkelingen gegeven en een concreet voorbeeld van de relatie met GIS gedemonstreerd.      

Aldus de intro van mijn presentatie, tijdens de GIS Conferentie 2011. Ik heb al wat lijntjes en plaatjes voor mijn verhaal uitgezet, maar nog niets ‘op papier’. Mijn methode: ik schrijf (ouderwets, maar waar) in een papieren boekje wat van deze ideeën uit. Digitaal werkt niet voor mij, ik voel er niets bij als ik woorden intik.

In een volgende fase zet ik de ideeën om in een digitale mindmap (Xmind, een koele toel; zie mijn mindmap van vorig jaar). Tegelijkertijd verzamel in plaatjes en links.

De eerste lijnen:

 • Wat is verrijken? Waar past dat binnen GIS? (ik hoop GIS niet uit te moeten leggen) Note: verrijken meer in de betekenis van beter maken, meer inhoud geven. Het gaat niet om de centen.
 • Wat zijn local social media? Waar raken die mogelijk aan GIS? (ik ga er dan vanuit uit dat iedereen wel weet wat social media is…)
 • Wat is open data? Waar komt dat vandaan? Hebben we daar nu iets aan?

Net als vorig jaar, wil ik ook een stukje praktijk laten zien en niet alleen een praatjes verhaal. Voor mijn gevoel zit ik pas op 10%, maar ik heb al wel de nodige open data bijeenkomsten bezocht, me redelijk ingelezen op het onderwerp en met anderen gespard. Komt wel goed.

NB1 Input blijft welkom! Tips voor de GIS Conferentie natuurlijk ook via

NB2 Ik zie dat mijn presentatie van de GIS Conferentie 2010, sociale media als platform voor open innovatie, 1534 keer is bekeken (nu met reclame van Realworld, waarvoor dank!) Dat is mooi, maar wat dat betekent weet ik niet. Het lukte mij zelf niet om het cijfer op te krikken. Misschien worden alleen unieke IP adressen geteld?

3 Responses leave one →
 1. Wouter Sanders permalink
  September 15, 2011

  Beste Jan Willem,
  Na jouw artikel was ik nog aan het dubben of je hier wat aan hebt. Daarom toch wat opgeschreven. Een van de zaken waarbij GIS en Social media elkaar raken en waar ik druk mee bezig ben, is hardlopen.
  Er zijn verschillende Apps en websites waarin handig gebruik gemaakt wordt van GIS en social media (bijvoorbeeld looptijden.nl, runkeeper.com en veel meer). Je kan bijvoorbeeld routes uitwisselen en ervaringen delen. Ook kan je aangeven dat je met iemand hebt meegelopen. Of je kan een loopmaatje zoeken bij je in de buurt.
  Allemaal informatie die op de kaart wordt weergegeven. Je ziet ook grote aanbieders van GPS en/of schoenen niet meer zonder GIS kunnen. Als ik praat met mijn medelopers is de kaart (GIS) een essentieel onderdeel van de discussie. De laatste tendens is nu dat ook de aanvullende informatie, zoals hartslag afgelegde hoogte wordt meegenomen in het GIS.

  Ik kan me zo voorstellen dat op termijn handige gemeentes bijvoorbeeld de informatie weer gebruiken om bijvoorbeeld looproutes te ondersteunen door bijvoorbeeld verlichting te plaatsen. Deze ‘open data’ al dan niet bewust door de gebruiker beschikbaar gesteld geeft mi zeer nuttige informatie. Wat wel van belang is wie maakt nu gebruik van deze informatie. Kan bijvoorbeeld een levensverzekeringsmaatschappij deze informatie gebruiken. Een te hoge hartslag bij een inspanning zorgt voor het uitsluiten …

  Verder veel succes met de voorbereidingen!
  Wouter

  • Jw permalink*
   September 16, 2011

   Bedankt Wouter, ga ik zeker gebruiken. Ik heb vandaag een presentatie van de Ordnance Survey gezien, daar zaten ook veel goede voorbeelden in.

   Groeten, ren ze.
   Jw.

Trackbacks and Pingbacks

 1. Rijk worden met GIS? /2 | Kortste Routes

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS