Skip to content

Overheid staat te weinig echt op de kaart

2010 February 12
by Jw

Rotterdam op de langste kaart?Er wordt bij de overheid heel wat ‘op de kaart’ gezet, terwijl ik vaak geen kaart kan vinden. De kracht van een goed gezegde zie ik in, maar een beleidsplan met zo’n titel zonder kaart, dat zou niet mogen. Kaarten en geo-informatie kunnen juist zulke krachtige instrumenten zijn, zeker in het web 2.0-tijdperk. Kaarten bevorderen transparantie en geven inzicht, binnen de overheid en voor de burger.

Vorige week nam ik deel aan een bijeenkomst over het project Publieke dienstverlening op de kaart. Vijf overheden gaan geo-informatie naar een hoger plan tillen, met ondersteuning van het Programma Vernieuwing Rijksoverheid. Altijd goed voor geo. In het promotiemateriaal van het project staat “Op dit moment is de geo-informatie van de Rijksoverheid opgeslagen in 15.000 landelijke, provinciale, en gemeentelijke databanken, vaak in eigen gekozen dataformaten”. Ik ben benieuwd naar de lijst, maar dat hier efficiëntie valt te behalen zal niemand betwijfelen. Het was een informatieve bijeenkomst, het belangrijkste subproject is voor mij: “het in kaart brengen van de wensen van de afnemers van de voorziening”. Geo-informatie ondersteunt altijd anderen.

En wat de naam betreft: hier staat tenminste echt iets ‘op de kaart’. Alleen “Publieke dienstverlening”? Mijn eerste associatie was met een gemeentehuis (2.0 of niet), net als een vragensteller uit het publiek, maar het blijkt een tijdelijke interne naamgeving te zijn. Een oproep voor een echte naam zal zeker volgen. Ik kijk uit naar de volgende stap van dit project, en van meer beleid op de kaart!

Nb: dit stukje tekst staat ook op Ambtenaar2.0. Hoe dat precies gaat werken met deze plek weet ik nog niet, suggesties zijn welkom.

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS