Skip to content

Open

On Open Innovation in particular, but not avoiding open data, open source, open science…

Het nieuwe vakantiewerken, met 3D en open data

In mijn eerste Web Scene waren de bomen wat aan het zweven…

In mijn eerste Web Scene waren de bomen wat aan het zweven…

Het zal niemand in de geowereld (en daarbuiten) zijn ontgaan: er is een golf van data op ons afgekomen, die steeds meer van het type “open” en “3D” zijn. Ook al weten we nog niet helemaal wat de impact zal zijn, meer begrip, betere communicatie en betere antwoorden op geografische vragen liggen in het verschiet.

Esri begeeft zich al een aantal jaar op het 3D vlak met o.a. als gevolg dat virtuele landschappen in films (zoals Cars 2 en Total Recall) en computergames nu door Esri technologie worden gegenereerd. De stap naar Hollywood is voor de gemiddelde gebruiker van GIS-technologie niet zo snel weggelegd. Maar een digitale maquette of 3D-model als overzicht van de eigen omgeving is wel een mooie eerste stap. CityEngine genereert een 3D-model uit de bestaande topografie door regels (procedures) toe te passen op een 2D-model. De op deze manier opgebouwde omgeving kan daarnaast gemakkelijk via ArcGIS Online met de buitenwereld worden gedeeld.

3D voordelen op een rij

Meer begrip
Het gebruik van een 3D representatie van de wereld om ons heen zorgt voor een betere interpretatie van de omgeving: 3D communiceert gewoon beter. Gebruikers van de kaart kunnen zichzelf beter plaatsen, in een 2D kaart is oriëntatie een stuk lastiger. In 3D kan je de verticale dimensie tonen, die niet mogelijk is in 2D (…). De symbolen zijn een stuk intuïtiever, waardoor je de kaart minder hoeft uit te leggen via een legenda.

3D-analyse
Met 3D kijk je anders naar de werkelijkheid en zo is er ook een ander manier van analyse mogelijk. Hoewel de voorbeelden nog wat sporadisch zijn, is er veel te halen in 3D-analyse, waar 2D-analyse niet aan kan toppen. Een paar voorbeelden: was/wordt visualisatie in 3D, de beste locatie voor zonnecollectoren, validatie van bestemmingsplannen. Maar ook tijdvisualisaties (hier van de beroemde kaart van Minard) zien er in 3D heel anders uit.

 

Gemakkelijk ontwerpen, en delen

De flexibiliteit van het ontwerp (huizen in detail of grof weergeven is een druk op de knop) spreken mij zelf erg aan. Overigens blijft in 3D de kunst van het weglaten gewoon van toepassing: gebouwen met al te veel details werken verstorend voor de lezer van de 3D-kaart.

Zelfstandig leren 

CityEngine leren kan men  natuurlijk tegenwoordig zelfstandig (en dat hoeft niet te stoppen in je vakantie…). Voor CityEngine kan men online aan de slag met de Virtual Campus (Getting Started zonder kosten) of met de webcurses Modelling a City Using Esri CityEngine. Bij het Resource Center staat al het cursus materiaal en de video tuturials zijn ook online te vinden. De MOOC is nog niet formeel aangekondigd, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

Naast al dit vrij beschikbare materiaal, organiseren we een workshop City Engine bij Esri Nederland in Rotterdam, op maandag 25 en dinsdag 26 augustus. Tijdens deze workshop gaan we aan de hand van een aantal voorbeelden ‘aan het handje’ door de grotere stappen van CityEngine heen. Je leert zo niet alleen van een docent, maar ook van je lotgenoten die zich ook in het onderwerp willen bekwamen.

Als klap op de vuurpijl eindigt de workshop met een preview van wat we op 3D gebied tijdens de Esri GIS Conferentie gaan demonstreren. En worden de deelnemers uitgenodigd voor een uitstapje in de inmiddels beruchte Oculus Rift. Dat alles is lastig door de online variant van leren te evenaren.

Wie doet er mee met 3D?

Voor het gebruik van 3D is inmiddels genoeg open data te vinden (Top10NL, AHN2). Voor de duidelijkheid: 3D heeft ook een groot nadeel: als je een tijdje met 3D werkt, is het lastig om weer terug te gaan naar een 2D beeld van de werkelijkheid*. Maar eigenlijk is 3D helemaal niet zo’n onderwerp om over te schrijven, je moet het gewoon zien:

Wil je ook naar huis met de kennis om zo’n digitale maquette van je eigen stad te maken? Kom dan ook naar de workshop! Ik heb me inmiddels ingeschreven :) Heb je geen toegang tot ArcGIS of CityEngine? Deelnemers van de workshop krijgen de beschikking over een tijdelijke licentie, zodat je achteraf nog even door kan werken aan je eigen digitale stad.

Eerste echte Web Scene – Weerwater Almere (klik door!)

 

*in de ArcGIS Pro app zitten 2D/3D keurig naast elkaar. Verplicht teruggaan naar 2D is er dan niet meer bij.

[zo teruglezend is het wel een enorme promotie blogpost geworden; met als enig excuus dat het wel erg lastig is om niet enthousiast te zijn over de mogelijkheden van 3D en open data!]

Jw : July 20, 2014 8:18 pm : Open, Open innovatie
Leave a response »

Drie Geodata trends die er –NU- toe doen

Regelmatig krijg ik de vraag welke trends er NU toe doen. Volgens mij zijn dat de trends, die herkenbaar op korte termijn impact zullen hebben. Op het gebied van geodata zijn dat volgens mij de volgende drie:

Open data
Niet echt een nieuw onderwerp, want het zweeft sinds 2010 al door de burelen van de Nederlandse overheid, en daarbuiten. Minister Kamp heeft inmiddels een doorbraakteam benoemd, dat al een routekaart (de term was zelden toepasselijker) ‘‘Open Geodata als grondstof voor groei en innovatie’” heeft opgesteld. Tijdens de recente Startconferentie Open data in Delft werd duidelijk dat er meer aan de hand is: negen organisaties (kennisinstellingen en overheden) bundelden daar de belangen en de interesses in open data in het Kenniscentrum Open Data. Daarnaast zien organisaties als RDW en Alliander het ‘open data licht’ en zetten zij in structuur stappen op het open data pad.

Als de opening van een Kenniscentrum Open Data meer dan 300 deelnemers trekt, dan heeft het onderwerp impact.

 

Als je eenmaal aan 3D bent gewend, dan kan je niet meer terug… (bron vd visualisatie achterhaal ik nog…)

3D data
Vorige week vrijdag mocht ik de eindpresentaties van de studenten van de nationale Geominor aanhoren. Wat vooral opviel: veel 3D voorbeelden en studies naar ‘wat zou het betekenen als we 3D data gemakkelijker tot onze beschikking krijgen’.  Het vele werk achter de “3D pilot” lijkt zich uit te betalen: gebouwmodellen op de kaart, infrastructuur onder de grond, zelfs 3D als nut voor een grote gemeente (en ze gaan door met 3D). Zie hier het voorbeeld Heerhugowaard in 3D (dank Maarten van Doornik).

Het gerucht over de vrijgave van de AHN(2) is nu wel erg hardnekkig. Als AHN daadwerkelijk een open data status krijgt, dan zullen veel barrières tot nieuwe toepassingen vervallen. Maar wat er dan gaat gebeuren? Gaan er 3D apps ontstaan (de steilste fietsroute van Nederland?), 3D visualisaties ondergronds vanaf je iPad, voor iedere burger? Nederland van Onder Water? Nog even wachten..

3D zal impact hebben, want als je eenmaal aan 3D (visualisaties) bent gewend, dan kan je niet meer terug naar de 2D kaart.

 

BIG Data
Op mijn derde plaats staat de BIG data trend. Ergens gelezen: het wordt vooral BIG data genoemd omdat de beloften zo BIG zijn. Maar er zit wel meer achter. We maken al jaren alleen gebruik van redelijk statische data. Dankzij de wereld van sensoren is de mogelijkheid ontstaan om ook van realtime data gebruik te maken.

Geodata wordt nogal snel als Big data gezien (grote databases, LIDAR wolken van punten). Meer data is zeker niet automatische betere data, maar dit is wel een pleidooi om ook realtime data eens mee te nemen in je GIS: als je op het onderwerp inzoomt, kom je als snel tot mogelijk gebruik van grote databronnen voor vb overheden, havens, vliegvelden: de verkeersstromen op de weg, alle vliegbewegingen, de signalen die we allemaal afgeven via sociale media, vaarbewegingen in de havens.

Als je eenmaal hebt ervaring hoe data in beweging kan bijdragen aan de beslisprocessen van je organisatie, dan kan je ook lastig weer zonder.

 

Impact
Gesprekken over trends vervallen regelmatig in kretologie – lees het roepen van nieuwe termen – die voor afzender en ontvanger van die kreten ook nog eens andere betekenis hebben. Een paar voorbeelden: de singularity, “the internet of things” (het internet van dingen?), SmartCities. Hoe haal je uit deze brei van trends nu de (meest) relevante?

Ook al heeft iedereen recht op zijn eigen trends, voor de geodata trends zet ik open, 3D, realtime data (en uiteraard de combinatie, zie onderstaande visualisatie van Stefan Wagner) bovenaan mijn lijst. Ze hebben alle drie dat bijzondere kenmerk van ‘waarom hadden we daaraan niet eerder gedacht!’ en hebben meteen praktisch impact op de geo-informatie keten. Ben benieuwd waar ze over drie jaar staan, want die tijd heeft een beetje geo trend wel nodig om tot de ‘early majority’ door te dringen…

 

Generating Utopia from Stefan Wagner on Vimeo.

 

 

Jw : February 9, 2014 2:54 pm : Geo, Open, Open data
Leave a response »

Verslag van een open (source) dag

de trappen waren wel redelijk gevuld tijdens de Osgeo dag

de trappen waren wel redelijk gevuld tijdens de Osgeo dag

Vorige week was er weer een OsgeoNL dag. Volgens de uitgedeelde deelnemerslijst waren er zo’n 90 deelnemers te gast bij de TU Delft, op en rond de oranje trappen. Daar ik in het algemeen geïnteresseerd ben in de ontmoeting tussen geografie en technologie, ben ik ook regelmatig op dit soort bijeenkomsten te vinden. Het is altijdmeestal wel een dag die tot nadenken stemt.

Het ochtendprogramma, met Bastiaan van Loenen en Rob van de Velde als sprekers, had niet zoveel relatie met open source en ze zouden op een gemiddelde ander (geo) congres niet misstaan. Bastiaan ging vooral in op open data, Rob probeerde open data, openstandaarden en open source aan elkaar te koppelen (met een knipoog naar open goverment). Naar mijn mening hebben deze woorden niet veel meer dan het woord “open”  met elkaar gemeen, en dan nog geheel in een andere betekenis en context. Helaas kon ik na de keynotes niet alle presentaties aanhoren – de nadelen van een parallel programma-, maar ik kon wel bij een aantal presentaties aanwezig zijn. Wat viel me verder op?

  • Deltares : interessant verhaal over de eerste stappen van dit overheidsinstituut op het open source pad. Zij zien software als een drager van kennis (…) en als een strategische asset. Er is sprake van een ‘selectieve openheid’, want niet alle producten (en kennis) worden geopensourced. Men heeft de software niet aan het publieke domein vrijgegeven, maar van een GPL licentievorm voorzien. De (zo uitgesproken) uitdaging: hoe krijgt je toch innovatie in de software tot stand? Er wordt overwogen om een Deltares certificatie uit te voeren op het software product (a la “deze versie is door Deltares gecompileerd en goedgekeurd”). Voer voor innovatie onderzoekers: zou het ook tot meer en duurzaam gebruik leiden?
  • Nelen en Schuurmans: een helder verhaal over hoe men bij dit bureau een totaaloplossing zelf bouwt met behulp van open source software. De software wordt voornamelijk door de eigen organisatie geschreven, maar wel openlijk gedeeld.  Opbouwende kritiek op andere open source producten, die lelijke kaarten generen of gewoonweg te langzaam zijn. Goede presentatievorm (gewoon foto’s van het schetsboek) en de mooiste quote van de dag: “De keuze voor open source betekent niet dat je moet ophouden met denken”.
  • Vicrea bracht een verhaal over een beslismodel dat zij gebruiken voor de toepassingen van opensource software (Nationaal Geo Register en provincie Overijssel). Bij de vraag of iemand wel eens iets nuttig met het NGR heeft gedaan was de response zeer mager.  Bij oplevering van dat NGR bleek het niet beheersbaar: er zijn jaarlijks 5 (vijf) man/vrouwkrachten nodig om het platform te onderhouden. Dat was reden om naar een nieuwe versie te werken, gebaseerd op het zelfde software product. Deze nieuwe versie mogen we binnenkort bewonderen.
    Bij navraag bleek dat dit beslismodel ook voor de eigen Vicrea producten gebruikt gaat worden.

 

Dogma bij de TU Delft?

De productiemethode om door samenwerking in communities tot software te komen heeft duidelijk zijn voordelen en beperkingen, en dus zijn er grenzen. Ook al schrok ik even van de tekst “DOGMA” toen ik het parkeerterrein opdraaide: er wordt duidelijk minder dogmatisch met ‘free en open source’ omgegaan.

Wellicht heeft het te maken met de onderwerpen als de app economy en de cloud. De gebruikers van die apps maakt het niet uit hoe deze tot stand zijn gekomen, zolang ze maar aan de wensen van de gebruikers worden voldaan (zoals snel, gemakkelijk, accuraat, werkt overal etc). De vraag naar de 100% FOSS app, of het bestaan daarvan, heb ik nog niet ontdekt.

 

Als afsluiting van de dag was er een discussie onder leiding van Remco Takken van GIS Magazine. Ondanks een paar hickups ging dat toch best aardig. Wellicht is het voor herhaling vatbaar op het aanstaande GeoEvent? Volgens een tweet van de organisatie: “Al meer dan 200 collega’s hebben zich ingeschreven als bezoeker…” Niet dat het allemaal draait om kwantiteit, maar zo’n hoog aantal aanmeldingen voor een geheel nieuw evenement, dat is redelijk uniek in de Geo-wereld – en ver daarbuiten. Ik kijk al uit naar het verslag van die dag!

 

*Geschreven op de osgeodag zelf. Wilde wachten met posten tot de presentaties online komen, maar dat duurt me nu te lang :)
 
 
Mijn verhaal van de OSGeo conferentie vorig jaar (toen stond MapWindows nog centraal, nu was de eer voor QGIS).

[slideshare id=13443262&doc=whereinnovationmeetsgeographicinformation-13406185347576-phpapp02-120625050327-phpapp02]

Jw : November 24, 2013 5:30 pm : Geo, Open, Open source
Leave a response »

Where is the Value of Open Innovation for GeoSpatial*?

whereisthevalueLast week the GeoSpatial World Forum took place in Rotterdam and I attended the session on GeoSpatial Innovation. I also gave a short presentation on Innovation, Open Innovation, Value and Where (in that order).

 

Innovation

Not new in itself (e.g. the ancient Romans were into innovation) and there are many definitions out there. I use the “an invention brought into common usage” (Conway, Steward, 2009). If you accept this definition, it is remarkable to bring out a new product as being innovate: you have no clue whether it will last or for how long and whether there will be common usage.

I think I said that what is called innovative mostly is not (doesn’t even matter that much which definition you choose; discussions about “true innovation” can be endless and am I am not a fan of those). Innovation does come from the most unexpected aspects of the products and services offered, sometimes others benefit more from your innovation then you do yourself, and sometimes users lead, and some more than others (a good read: Eric von Hippel).

 

Open Innovation

In plain words: “Let others help you with your innovation. In return, help others as well”. Inventing everything yourself and bringing that to market (the older way of innovating) may not be the most optimal from your organisations’ perspective. Hence open innovation can be viewed as an innovation of innovation itself.

I did discuss the “not invented here syndrome” as a challenge to overcome and move towards “proudly found elsewhere”. Some of the OI initiatives I mentioned were Proctor and Gamble, Unilever, DSM, Philips.

 

Value

A difficult topic, as value is often very tacit. Value is also very much context related and not to be confused with price or the €/$ amount you will find on your bill (I think I mentioned that what you really pay for is mostly not on that bill).

Value moves along a value chain and the value you perceive from a product or services is added up along that chain. Aligned value chains greatly enhance the value for all in this system. When organisations have similar value chains, they compete in the market. It can still be interesting to meet, but a business connection is less likely. Value chains that complement each other are opportunities to do business. Over time, value chains have morphed into network and ecosystems of value.

 

ecosystemWhere

So there is value of open innovation to be found in ecosystems, also in the GeoSpatial world. The strength of these ecosystems is determined by factors like continuity, diversity, strength, depth. Openness to external actors like suppliers and users (the most important ones), communities, networks, alliances etc. are important. I did present Innocentive as a example of an intermediary. The way Esri connects to the user community via Ideas.ArcGIS.com is a good example of ideation.

I may have said that Google I/O’s “innovation in the open” actually means “you’re welcome to innovate in our ecosystem” – not that of alternative ecosystems. It was not quite appropriate to mention Geovation here (thank you for the feedback). Geovation is about more data, not just OS, but it does leave out a few resources as well. It is a ‘increasing the size of pie’-tactic: if they pie size increases (more people want to work with maps), there will be more pie for us as well (more people will want those great OS maps!)

 

Final thoughts

Discussions on open innovation tend to focus on value: how can one help one another to create more value. You need to be connected as an organisation to other organisations and be able to reach out to other, complimentary organisations. There is no such thing as 100% open innovation (nor 100% closed). Organisations always need to appropriate some of the joint value in order to continue to exist. But 100% appropriation is not the goal of organisations working with the open innovation framework.

 

How to get started with Open innovation? Chain up with the organisations around you (start with your suppliers and customers), co-create with partners. Start the discussion about what you do not want to share (e.g. our training material) and what you do want to get out of the joint initiatives (e.g. more training business). When you run into resistance to change, try to see that as a good sign.

 

Maybe this was not the average presentation you expect to find at a “Geo conference”, but nonetheless I had a few interesting questions and conversations afterwards (e.g. how do you prevent your competitors from appropriating, how do you deal with IP, etc). There is a lot of value in meeting up with real people and discussing aspects of open innovation, value creation and value capture!

 

BTW: I missed out on the OSGeo session which took place at the same time as the GeoSpatial Innovation session (when I have to choose between innovation and OSGeo…:) ), I will make it up next time.

 

 

*I am still not a fan of the pleonasm and oxymoron “GeoSpatial”. I am more into Geography of the earth….

 

Jw : May 20, 2013 7:22 pm : Geografie, Open, Open Innovation
2 Comments »

Wikinomics, a sequel.

More about WikinomicsWikinomics is a ‘our times our changing’ book from 2006, which is fun to reread. Its pompous style uses warlike statements (bastion, revolution) about what smart companies should do, what we will think when we look back in twenty years’ time, what to do if you want your company to exist in a decade’s time, etc.

 

Sentences with “it is the reality of the future…” , “completely new”, “real innovation” and “most companies ignore” always get my attention. The authors claim that developments in openness, peer production,  sharing, acting globally have conspired to cause the biggest change in the short life of the firm. They eventually mention open innovation, but do not explain the term (and do no mention Chesbrough either).

 

In my opinion, smart firms are and should be very selective in the use of the ideas offered in this book. I thought the authors agree, mentioning core values somewhere, but I misplaced the bookmark. At times this book gives me ‘a flat earth feeling’ (nice to reread, but with a lot of statements that cannot be verified and are in need of reflection). I do wonder what would happen if all companies would act as ‘smart’ companies do in this book? Would we all just get smarter or is there a next wave to ride on?

 

I somehow expected a free download version of the book on the wikinomics website, as this book was also created with the cooperation of a crowd. As an alternative I downloaded “The brand new TED Book: Radical Openness” on my iPad, but I was rather disappointed with its content. In only 19 pages of text (for some 2.45 euro) the ideas from the book and video are repeated, but do seem to bring a few new cases. Will read that later while on the commute.

 

On a different, but related topic: the –less open than others- iPad and the Apple ecosystem clearly are the preferred platform of choice during “open” events. This might point to a case of selective openness, or selective revealing if you prefer that. Either way, openness becomes me.

 

Jw : April 14, 2013 7:50 pm : Books, Open
Leave a response »

The Open rEvolution

Open of gesloten?

What is open or closed may just depend on your perspective

Just a few unfinished, but interconnected thoughts –for the good of the blogosphere – on topics related to the recent National Congres Open Data, Open Geodata Workshops and other open events. Although open innovation has my special interest, I appreciate multiple perspectives on openness, especially during these kind of events. My generic warning is about the positive social connotation ‘openness’ possesses. It may lead to just want to appear open, without actually being very open at all.

 

Open Access

There is this moment of awkwardness when you regain interest in scientific papers, but once you try to get access, you’re presented with a huge $ (or €) sign. In case of ‘a possible future value’ for you or your organisation, this does somehow make sense. But what if it is just that scientific interest, which science should be all about? This is where Open Access comes into play and it is on the rise. Good reading on the topic can be found at the Royal Society and the blog of Neelie Kroes, European Commission.

 

IMAG2979Free culture and the public domain

Discussions about ‘who owns the public domain’ are food-for-thought. Frequently I hear the position that the public domain is owned by the ‘the government’. I claim that, if it is owned at all, it is claimed by society at large, in which government is only one –albeit an important- player. There is (still) so much of government that it is not public domain.

Never thought I would be discussing about Aaron Schwartz during an open data workshop, but we did. To me, Aaron’s tragedy is a clear case of Copy-not-right © and I do hope it will impact our/US thinking and acting on free culture and the public domain beyond Aaron’s law.

 

Open Courseware

If a professor writes a book while working at the university, who owns the rights to this book? If you are a student, are you allowed to publish the tutorials you had in class, 25 years after that interesting time? (I hope so, since I did that). Somehow Closed Courseware is a anatopism at universities. Should knowledge not spread as easy as possible?

 

ValueOpen Source

Discussed free source versus open source during our workshop; free source as a political movement and open source as a way for communities to jointly create value.  If the focus is on free source, there is hardly interest in a business case. Not working with open source at all is becoming rather unique these days. Social coding clearly has its limits, especially when there are no interested communities to be found. It is on these limits where value creation occurs.

 

Open data

Definitions are important, especially when we talk about open data. I prefer the one from the Open Knowledge Foundation, since it is very clearly defined. Open data initiatives usually involves data (…), events, a metadata portal, a hackathon and hopefully a community as well. As data in ecosystems always had a major say in their success, I expect this topic to not go away (in contrast to some other open topics).

 

The 100% open world

Whoever talks about an open revolution clearly has never been in a real one. Then again, words like disruptive, (open) innovation and paradigm (shift) are used for the most unexpected phenomena (to me), so I understand the mix-up. I do keep wondering about the 100% open world some of us are striving for. In my opinion, we all choose our level of openness.

Ending, not on a personal note at all, with Robert Hinde’s* comments on directness in communications and social relationship: “It may not be wise to say everything that one thinks about one’s mother-in-law”. The same can be applied to any organizational, community and inter-personal context. Openness is very selective and clearly has its limits.

 
*Bending the rules, Robert Hinde, p. 94

Jw : April 7, 2013 7:14 pm : Open, Open data, Open Innovation, Open source
Leave a response »

Waar ligt dan die open geodata waarde?

opendatawaardeOok een vraag die opkwam tijdens de Open Geodata workshop. Bestaat die open data waarde wel, en waar ligt die dan?

Bestaat die waarde?

Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar de economische zin en onzin van open data. Zo’n resultaat van ‘levert tussen de 40 en 80 miljard op in Europa’ klinkt toch wat als een rapportcijfer van ‘tussen de vijf en een acht’: wat wazig. Maar er zijn steeds meer onderzoeken (en resultaten) te vinden, bv op deze LinkedGov wiki en natuurlijk bij het EPSI platform zelf.

 

Ik bekijk die waarde graag vanuit het ABC raamwerk. Naar mijn mening is de waarde afhankelijk van je gekozen positie als aanbieder, bouwer of consument van open data. En afhankelijk van je “economische zoomniveau” moet de aanbieder investeren, want elke verandering kan als investering worden opgevat. De consument van (ruwe) open data kan er zijn voordeel meedoen, en de (prijs voor de) waarde gaat naar de bouwer: die kan mogelijk voor het eindresultaat ‘compensatie vragen’. Dat de “waardering” voor open data in z’n geheel nog wel lastig blijft zal niemand verbazen (zie It’s complicated).

 

Zo ja, waar ligt die dan?

Het lijkt er misschien op dat alleen de organisatoren van de hackathons en de auteurs van open data rapporten wat verdienen aan open data (niets mis mee). Maar het echt aparte aan open data: de waarde ligt vooral buiten de eigen organisatie. Het is redelijk onvoorspelbaar hoe anderen omgaan met de open data en welke mogelijke wensen zij voor de toekomst hebben. En het kan zo maar zijn dat je daarover niets kan ‘terugrekenen’ naar je eigen organisatie(doelen). Echter, ‘meer gebruik’ heeft ook zo zijn waarde (zeker als we over het publiek domein spreken) al is de impact niet altijd direct te meten.

 

Grotere kaart weergeven
 

Open data en Esri?

Esri en het ArcGIS platform ondersteunen het beschikbaar stellen van geodata als open data. Daarnaast ‘consumeren’ we open data in de inhoud van de basiskaarten van ArcGIS Online. We hopen op die manier ArcGIS Online waardevoller voor gebruikers te maken. Scherpe opmerking van een deelnemer: daarmee wordt die data dus geslotener (en past deze niet meer in de OKFN definitie; correct). Staat tegenover dat we de kaarten ook weer voor iedereen ter beschikking stellen via de Maps for Personal Use optie (onderaan de pagina, voor niet-commercieel gebruik).

 

En we organiseren natuurlijk de Open Geodata Workshop, editie 13/14 februari. Nieuw deze keer: we hebben nu twee, ipv van een, volle dagen voor open data gereserveerd. Plus: de deelnemers krijgen –vooraf- toegang tot het Esri Nederland Opleidingen portaal. In deze leeromgeving zijn alle documenten en presentaties verzameld en kan men al contact hebben met de docenten en mede-studenten. Daarnaast zullen we het opleidingsmateriaal weer openlijk delen, dat past toch wel bij zo’n thema. De echte waarde (…) zit in de kennisoverdracht en de discussie met docenten en medecursisten (mede-workshoppers klinkt weer zo).

Jw : January 20, 2013 8:32 pm : Open
2 Comments »

Esri aan de CC-BY-NC-SA

Het leest wellicht als een vitamine preparaat, maar CC is een afkorting van Creative Commons, zeg maar het publieke domein voor creativelingen (of gewoon voor hen die het initiatief nemen om tot iets nieuws te komen). Dat publieke goed is aardig onder druk komen te staan in het digitale tijdperk en als een van de tegenreacties is Creative Commons ontstaan: een set van afspraken over hoe auteurs met hun rechten om kiezen te gaan. De grote man achter CC is mijn inziens Lawrence Lessig, groot voorstander van meer transparantie en openheid, hoewel hij ook wel beperkingen ziet.

Esri heeft in ieder geval besloten om het materiaal van het Esri Educational team uit Redlands, VS, van een CC licentie te voorzien en aan de Commons ter beschikking te stellen. Wat betekent het concreet? In lekentaal, ik ben geen jurist, het volgende: Esri behoudt alle rechten op het materiaal (auteursrechten volgen de schrijver automatisch). Echter, het staat iedereen vrij om het materiaal te gebruiken, op voorwaarde van bronvermelding Esri (BY), op voorwaarde dat je het materiaal, waarin het Esri materiaal verwerkt wordt, ook geheel deelt met iedereen (SA) en op voorwaarde dat je er geen commerciële doeleinden op het oog hebt (NC). In geval van twijfel kan je beter even contact opnemen (is een gratis opleiding nu commercieel of niet?) .

De vrijstelling is een duwtje in de rug van OpenCourseWare: het idee – en de uitvoering – om onderwijsmateriaal (de boeken, dictaten, studiematieraal) gewoon omniet ter beschikking te stellen. Ooit begonnen bij MIT in de VS vanuit de gedachte dat de echte waarde van onderwijs in de kennisoverdracht zit, en niet in de dictaten. Volgens mij een stap vooruit voor Geo. Wie volgt?

 

Jw : September 2, 2012 8:39 pm : Esri, Open
3 Comments »

Verhalen vertellen, met kaarten

Wat een g e w e l d i g e dag, bij de Infographics 2012, vorige week vrijdag in het Figi te Zeist. Ik was helemaal vereerd dat ik ook een bijdrage mocht leveren, dit keer op een podium. En wat een andere sprekers! Die heb ik veel te kort gesproken, dan maar elektronisch opvolgen…

Mijn verhaal, Scrape to Map, in hoofdlijnen:

Data explosion: doordat er steeds meer digitale data en open (geo)data, en steeds meer data door ons eigen toedoen (dank social media) beschikbaar komt, kunnen we ook meer kaarten maken. We moeten de data alleen nog maar even bij elkaar schrapen….

Get projections: kartografen hadden het maar wat gemakkelijk toen de aarde plat was. Nu dat niet zo blijkt te zijn (…) moeten we fouten in vb richting, lengte of oppervlak accepteren als we van bol naar plat vlak gaan. Op een webmap van Nederland komt dat niet zo precies, maar voor grotere gebieden wel. En op een Mercator kaart moet je geen gebieden vergelijken.

Mind the rulez: kartografische spelregels zorgen voor een optimale overdracht van variabelen. Afwijken mag, maar mijn advies: test een thematische kaart (of Infographic) gewoon 2 seconden, werkt de kaart wel? Warm aanbevolen: Semiology of graphics, Jacques Bertin.

Stories to tell (verhalen vertellen, met kaarten): voor mij was Steve Doig het grote voorbeeld, en op basis van zijn ideeën hebben we Nederland Kiest opgezet. Vervolgens heb ik in mijn presentatie een paar halve kaarten/verhalen voorgesteld, waar mogelijk nog een echt verhaal inzit. Voorbeeld: Arm en rijk (wonen) in 1919 en Bomen in Nijmegen. Maar ik sta open voor echte uitdagingen!

Nogmaals: een geweldige dag. Ben er graag weer bij, op 15 maart 2013.

Jw : March 12, 2012 9:20 pm : Esri, Open, Open data, Social media
Leave a response »

Vrijdag, open geo data dag!

Geen verplichting (juist niet), maar ik heb er de laatste weken wel even een gewoonte van gemaakt: zelf een uurtje met open (geo) data aan de slag, dit keer met geodata van de Gemeente Nijmegen.

Mijn inspiratie is eigenlijk ontstaan tijdens het Open Government Data Camp 2011, toen ik een presentatie ‘aanhoorde’ van Ton Zijlstra: Hoe ga je als stad nu aan de open data? Wat me vooral aansprak is de praktische benadering die Ton had gekozen (gewoon zelf iets concreets doen), hij had ook een theoretisch verhaal over ePSI en Open data kunnen brengen.

Zo heb ik aldus de laatste weken af en toe een uurtje aan open geo data besteed, met dit eindresultaat. Rest mij een paar anonieme collega te bedanken voor snelle antwoorden op vragen over transformatie (wat was die ook al weer), tabelbewerking (hoe sorteer ik unieke waarden), zelfs videoinstellingen (instellingen voor vimeo).

Er is nog veel meer te doen dank open data (echt doen, niet erover praten of schrijven dus). En er blijven genoeg ideeën over: zou er een nationaal bomenregister kunnen ontstaan? Is het zinvol om van alle straten te weten of er gestrooid wordt? Een webservice met strooikaarten van Nederland? Wordt er bij mijn in de buurt gestrooid? Of bij scholen? Etc.

Ik voel al een app aankomen. Nu ga ik mijn (technische) energie even richten op OpenStreetMap. Wordt vervolgd!


 

Jw : January 27, 2012 4:19 pm : Geo, Open, Open data
Leave a response »

« Page 1, 2, 3 ... 9, »
No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS