Skip to content

Een wereldkaart zonder gezag?

2012 November 27
Image credit to Victor1558

Thks Victor1558/Flickr.

Het zal je maar gebeuren: je maakt een wereldkaart, die je snel en met een geweldige interface aan de hele wereld beschikbaar stelt (Google Maps). Blijkt er ineens een heel eiland, Sandy Island, op te staan, dat in het echt ruim onder de zeespiegel ligt, 1400 meter – en dus zelfs geen eiland is. Het overkwam Google afgelopen week en het was even wereldnieuws in de media, blogger-en twittersfeer – de kaartenblunders zijn niet exclusief aan Apple voorbehouden. Het doet ook wel wat Utopisch aan : over een eiland varen, dat er niet is (zie Guardian).

Een mooie reactie van Google vond ik bij de BBC: “A spokesman for Google said they consult a variety of authoritative sources when making their maps.” “The world is a constantly changing place, the Google spokesman told AFP, “and keeping on top of these changes is a never-ending endeavour’.’ Wat voor ‘authoritative sources’ zijn dat, die een eiland (grootte 2x Ameland) helemaal missen?

Dat “authoritative” vertaal ik toch maar met “gezaghebbend”. De bronnen van Google Maps kaarten (ik heb dat even gegoogled…) staan rechtsonderin de kaart. “Kaartgegevens ©2012 GBRMPA, Google, Whereis(R), Sensis Pty Lt”, maar als ik verder inzoom blijft alleen “Kaartgegevens ©2012 Google” over. http://www.gbrmpa.gov.au/ lijkt niet de minste, maar bleek in dit geval niet gezaghebbend genoeg.

Het was ook even een koffiegesprek bij Esri Nederland, irl bij de koffie corner, maar ook op de digitale versie (Yammer). Hoe doen de verschillende basemaps van Esri het? De Oceanenbasiskaart brengt geen stuk land in beeld, Bing Maps brengt helemaal niets, de National Geographic basemap is wat onduidelijker (maar geeft geen land aan), ook de Topografische wereldkaart  geeft wel “iets” aan, wat m.i. geen land is, maar het kan beter. OpenStreetMap doet het goed, en brengt niets. Het is nog wat vroeg voor OpenSeaMap.Org. Het eindoordeel is en blijft aan de kaartlezer.


Grotere kaart weergeven

Overigens, dit soort fantoomeilanden zijn blijkbaar niets nieuws (dank Jochem Lesparre via de LinkedIn groep van Geo-Informatie Nederland).  Maar ik vraag me af of ‘met de stand van de techniek’ niet mogelijk is om eilanden, die op 1400 meter diepte liggen, globaal op te sporen. Dat zou het gezag van de wereldkaarten in het algemeen en de geografie in het bijzonder (…) zeker goed doen. Of was dit Google’s manier om aandacht en feedback te krijgen van de wereldwijde gebruikers? Inmiddels is het eiland op de grotere schalen niet meer te vinden (als je uitzoomt nog wel).

De tweede opmerking van de Google man/vrouw is ook een aparte, “keeping on top of these changes”. Google lijkt te suggereren dat het eiland er vorig jaar nog wel lag, maar nu ineens is weggezakt, of verschoven? Ook al is Sandy Island maar een klein eiland in een grote oceaan, het spreekt wel enorm tot de verbeelding… zo’n stuk land dat er niet blijkt te zijn. Je zal er maar wonen!

Aardig om te lezen:

http://blog.geogarage.com/2012/11/south-pacific-sandy-island-proven-not.html

http://thenextweb.com/shareables/2012/11/22/modern-atlantis-sandy-island-shown-in-marine-charts-google-maps-and-earth-doesnt-actually-exist/

http://www.huffingtonpost.com/2012/11/24/sandy-island-doesnt-exist_n_2184535.html

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS