Skip to content

ArcGIS, als platform voor innovatie 1/

2013 August 28

Plenaire presentatie Esri GIS Conferentie 2012Vandaag over slechts vier weken mag ik tijdens de aanstaande Esri GIS Conferentie een inleidende presentatie verzorgen met als onderwerp “ArcGIS als platform voor innovatie”.  Tijdens de 2010 editie ben ik al eens  ingegaan op “Sociale media, Open Innovatie en Geo-informatie” en in bepaalde zin is dit een vervolg. Er is overigens heel wat veranderd in die drie jaar tijd, dus dat verhaal van toen zou er nu heel anders uitzien. Maar het platform is hetzelfde gebleven.

 

Innovatie

Veel van wat we nu dagelijks gebruiken werd ooit als innovatief ervaren. Hoewel ik regelmatig nog over nieuwe innovatie lees, is innovatie zelf geen nieuw onderwerp. Maar al is verandering en vernieuwing van alle tijden, we gaan er wel steeds anders mee om. In mijn verhaal wil ik ingaan op het belang van innovaties en hoe organisaties met het fenomeen omgaan. Voor de hand liggende vragen zijn dan : wordt innovatie belangrijk gevonden? met wie krijgt men innovatie voor elkaar? Kan het eindresultaat en de weg daarna toe extern worden gedeeld? En uiteraard: welke rol mag het ArcGIS platform daarbij spelen?

 

Global mappingOp reis in uw wereld

Het thema van de Esri GIS Conferentie van dit jaar nodigt uit tot vele associaties en analogieën. Ik zal deze ook zeker in mijn presentatie verwerken. Bepaalde begrippen mogen in een bij-de-tijdse presentatie over “innovatie en geo-informatie” als vanzelf niet ontbreken: open data, GeoDesign, sociale innovatie, 3D geodata. Maar veel meer dan een theoretisch verhaal over (al dan niet technologische) vernieuwing wil ik graag praktische verhalen – verhalen uit de praktijk – en anekdotes brengen.

 

Oproep!

Als voorbereiding nam ik eerst even de tijd voor wat overpeinzingen, het liefst op een inspirerende plek. Daarna zocht en vond ik inspiratie in een boekenwinkel (de offline versie) en een bibliotheek, vooral door even wat aan de toevalligheid over te laten.

 

Maar ik kom pas echt in de versnelling als ik in –persoonlijk- gesprek mag komen over het onderwerp open innovatie. Daarom een oproep: heeft u nog suggesties over wat de deelnemers van de Esri GIS Conferentie absoluut niet mag missen tijdens deze presentatie, dan hoor ik dat graag. Uiteraard heb ik zelf al actief op zoek naar goede voorbeelden, maar hoe meer ogen, hoe beter. Stuur svp een bericht en ik neem zeker contact op. Graag tot ziens.

 

PS. Het onderstaand filmpje is van vorig jaar. Er komt zeker een nieuwe editie dit jaar :)

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS